Totalfitdierfysio.nl © 2011                    

 

 

Onderzoek en behandeling

 

 

Het eerste consult       

  • Intakegesprek/anamnese

Door middel van een vraaggesprek probeer ik meer duidelijkheid te krijgen over o.a. uw dier, de klacht (ontstaan en beloop) en er wordt ingegaan op de hulpvraag van de eigenaar.

  • Inspectie in stand

Uw paard of hond wordt geobserveerd in stand. Er wordt gelet op verschillen in de symmetrie, standsveranderingen of -afwijkingen van de extremiteiten en de wervelkolom, zwellingen etc.

  • Bewegingsonderzoek

Hierbij wordt er gekeken naar het paard of de hond in beweging. De verschillende gangen worden geobserveerd en beoordeeld in de rechte lijn en op de volte (cirkel) aan de longe of riem. Paarden worden soms ook bekeken onder het zadel.

  • Functieonderzoek

Aan de hand van de hierboven verkregen informatie worden de betrokken gewrichten, spieren en banden onderzocht. Eventueel aangevuld met specifieke testen zoals een neurologisch onderzoek.

  • Behandelplan

Naar aanleiding van de resultaten uit het onderzoek zal er een diagnose worden gesteld en vervolgens een behandelplan worden opgemaakt. Dit gaat in overleg met de eigenaar (en evt. dierenarts). Er zal een verslag worden opgesteld waarin de gegevens van het dier, onderzoek, de behandeling en de uitkomsten worden vermeld. Dit zal aan de verwijzend/behandelende dierenarts worden verstrekt.

  • Behandeling

Meestal volgt er al direct een stukje behandeling

 

Behandeling
Het plan dat is besproken na het onderzoek vormt de basis voor de behandeling. De behandeling is dus geheel afhankelijk van de verkregen gegevens uit het onderzoek en de hulpvraag van de eigenaar.

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden om het gewenste doel te behalen:

  • Advies en uitleg 

Dit is een belangrijk onderdeel bij de behandeling van een dier. Het stelt de eigenaar in de gelegenheid goed op de hoogte te zijn van de aard van de aandoening, het beloop van de klacht en het herstelproces. Hierdoor weet de eigenaar hoe om te gaan met de klacht en wat hij/zij er eventueel zelf aan kan doen. Advies zal niet altijd alleen gaan over het bewegingsapparaat van uw dier. Bij paarden kan ook houding en zit van de ruiter, teugeldruk en het harnachement een rol spelen bij de klacht. Maar ook voeding en uitlaatregime kunnen aan de orde komen.

  • Oefentherapie

Zoals mobiliseren van gewichten en de wervelkolom, ontspanning, spierversterking, verbetering van de coördinatie en balans of verbeteren van het uithoudingsvermogen. Ook huiswerkoefeningen zijn zeer belangrijk om recidiveren zoveel mogelijk te voorkomen.

  • Massage- en rektechnieken

Massage heeft een gunstig effect op de doorbloeding van bindweefsel (pezen, spieren, banden) en de activiteit van het lymfestelsel wordt gestimuleerd. Hierdoor kan optimaal herstel plaatsvinden. Verschillende massage- en rektechnieken kunnen worden toegepast om spierspanning, littekenweefsel/verklevingen te normaliseren en eventueel aanwezige zwelling te verminderen. Het werkt pijnverzachtend en brengt geestelijke ontspanning, kortom het heeft een positieve werking op de gehele gezondheid van het paard.

  • Fysische therapie

Hierbij wordt gebruik gemaakt van apparatuur, zoals magneetveldtherapie, ultrageluid, laser en elektrotherapie, maar ook koude- en warmte therapie. Deze hebben als effect het verminderen van pijn, het stimuleren van celactiviteit en het verbeteren van de bloedcirculatie. Dit wordt veel gebruikt bij herstel na botbreuken, wondgenezing, peesblessures en aandoeningen als o.a. artrose en reuma.

 

Ook kan het van belang zijn uw dier preventief te laten onderzoeken of te behandelen om klachten te voorkomen en uw dier optimaal te kunnen laten presteren.

 

Een dier reageert over het algemeen veel sneller op de fysiotherapeutische behandeling dan een mens. Meestal zijn er ongeveer 3-6 behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Indien dit niet het geval is, wordt dit duidelijk met eigenaar (en dierenarts) overlegd en eventuele verdere stappen genomen.

 

Een vervolgafspraak zal minder lang duren dan het eerste consult (intake en onderzoek). Tenzij er langer dan 3 maanden tussen de vorige behandeling zit of het een andere klacht betreft, want dan zal ik opnieuw een intake moeten doen voor een juiste beoordeling en behandeling.

Eigenaren die eenmalig preventief advies of informatie willen bemachtigen, hebben vaak aan 1 behandeling voldoende.
Bij oudere dieren of dieren met een chronische aandoening kan het zijn dat fysiotherapeutische behandeling voor een bepaalde (langere) tijd gewenst is, zodat de kwaliteit van leven gewaarborgd blijft.

 

Tarieven

 

^ Terug naar boven

 

 

 

 

Uw dierfysiotherapeut voor Noord en Zuid-Holland en regio Utrecht.

 

Totalfit dierfysiotherapie is aangesloten bij

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"De dierfysiotherapeut is expert op het gebied van bewegen"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e. barbara@totalfitdierfysio.nl

t. +31 6 400 98 166