Totalfitdierfysio.nl © 2011                    

 

 

Zadelpassen

 

 

 

Een slecht passend zadel kan lichamelijke klachten veroorzaken bij een paard. Naar aanleiding hiervan is onderzoek gedaan. Met verschillende instrumenten is de druk van het zadel gemeten op het paard en het effect van een slecht passend zadel. Er is een opleiding ontstaan tot zadeldeskundige (Master Saddle Fitting Consultants – MSFC). Dieren hoeven niet meer onnodig onopgemerkt te lijden.

 

Als u vragen heeft over uw eigen zadel en de ligging daarvan wilt laten controleren, kan een zadelpas consult van pas komen. Maar ook als u bijvoorbeeld een aan te schaffen zadel op zicht heeft en u zeker wilt weten of dit de juiste keuze is. Als onafhankelijk adviseur kan ik u een deskundig advies geven over de ligging, kwaliteit en pasvorm van het zadel.

Het is erg belangrijk dat het zadel voor het paard en de ruiter een goede pasvorm heeft. Het zadel moet zo min mogelijk belemmering geven tijdens het bewegen van het paard. Er moet voldoende ruimte zijn voor de rug om te kunnen buigen, de schouderbladen moeten vrij kunnen bewegen en de schoft mag niet bedrukt worden. De ruiter moet comfortabel en in balans kunnen zitten om de juiste hulpen te kunnen geven aan het paard. Het streven is
een drie-eenheid tussen paard, zadel en ruiter waardoor het welzijn en de prestaties naar een zo hoog mogelijk niveau getild kunnen worden.

 

Uw paard kan u niet vertellen of het zadel hem ongemak of zelfs pijn veroorzaakt. U kunt dit wel zelf controleren:

 

  • Pijnlijke plekken op de rug, zachte zwellingen of harde plekken
  • Verminderde bespiering bij de schoft (spieratrofie)
  • Witte haren op de rug of singelplek
  • Onrustig bij het opzadelen
  • Niet stil kunnen staan of steigeren met opstijgen
  • Rug wegdrukken tijdens het rijden
  • Moeite met verzamelen, stelling en buiging
  • Staken en/of bokken tijdens rijden

 

De pasvorm van het zadel luistert heel nauw, de ligging kan gemakkelijk beïnvloed worden door: gewichtstoename, spieropbouw door training, groei van het paard, het ouder wordend paard, scheefheid van het paard en/of ruiter en schade en/of veroudering van het zadel.

 

Voor de ruiter wordt er gekeken naar de grootte van de zitting en lengte van de zweetbladen. Heeft het zadel de juiste pasvorm, dan kan deze worden uitgeprobeerd tijdens het rijden. Er wordt dan opnieuw gekeken naar de pasvorm, maar nu ook naar de houding van de ruiter en het bewegen van het paard met zadel en ruiter erop.

 

Wat mag u verwachten van een zadelpas consult?

 

  • Intakegesprek/anamnese

Kennismaking met ruiter en paard. Hierbij worden de problemen en medische achtergrond besproken en wordt het niveau, de intensiviteit en de wijze waarop het paard wordt getraind in kaart gebracht.

  • Inspectie in stand

Er wordt gekeken naar de bouw, conditie en gezondheid van het paard op een vlakke harde bodem. Ik doe een globaal onderzoek van de rug en er wordt gelet op drukplekken, zwellingen en andere zaken die het zadelpassen zou kunnen beïnvloeden.

  • Template

Er wordt een template (afdruk) gemaakt en foto’s genomen (met uw toestemming) van de schoft en rug van het paard.

  • Inspectie in beweging

Het paard wordt (aan de hand) op een rechte lijn in stap en in draf beoordeeld om kreupelheid uit te sluiten.

  • Beoordeling zadel

Hierbij wordt o.a. gelet op boommaat, kwaliteit en aansluiten van de kussens, vrijheid van de wervels, lengte van het zadel, het contact van het zadel met de rug van het paard, balans en ligging van het zadel en de ophanging van de singelstoten en stijgbeugelhaken.

  • Beoordeling van het zadel onder de ruiter

Controle van het zadel met ruitergewicht in beweging (stap/draf/galop). Gaat het om een veelzijdigheids- of springzadel, dan zal het nemen van enkele sprongen van belang zijn. Het zadel wordt beoordeeld op de ligging en stabiliteit, de invloed van de beweging van het paard op het zadel, de houding en zit van de ruiter in het zadel.

  • Conclusie en aanbevelingen

Bespreken en adviseren betreffende het zadelpassen. De mogelijkheid bestaat dat u het advies krijgt eerst een dierenarts te consulteren.

 

Soms kunnen aanpassingen gedaan worden met een pad of een andere singel. Dit is alleen mogelijk als het om kleine details gaat. Door het gebruik van een pad of singel kan een slecht passend zadel niet een goed passend zadel worden! Blijkt deze aanpassing niet voldoende, dan kan u geadviseerd worden een ander zadel aan te schaffen.

 

Het kan zijn dat een herhaalbezoek nodig is. Bijvoorbeeld om eventuele spierontwikkeling te controleren, of om samen met u naar de ruitersportzaak te gaan om een goed passend zadel voor u te vinden.

“Totalfit dierfysiotherapie’ verkoopt zelf geen zadels, en is dus volledig onafhankelijk.


Wat kunt u doen om het consult goed te laten verlopen:

 

  • Beschikbaarheid over een vlakke, harde bodem en voor het gereden deel zal er de beschikking moeten zijn over een bak, paddock of weide.
  • Zorg voor rijkleding, cap en een veilige omgeving voor het zadelpassen en het rijden.
  • Mocht u een verzorger hebben die het paard ook berijdt laat die als het mogelijk is ook deelnemen aan het zadelpas consult.
  • Ter voorbereiding is het handig als uw paard droog en schoon is.
  • Indien het consult plaats zal vinden in avonduren in de herfst/winter is een goed verlichte locatie van belang.

 

 

Tarieven

 

^ Terug naar boven

 

 

 

 

 

 

Uw dierfysiotherapeut voor

Noord en Zuid-Holland en regio Utrecht.

 

Totalfit dierfysiotherapie is

aangesloten bij

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben aangesloten bij de Beroepsvereniging van Zadeldeskundigen (BVZD)

Hier kunt u ook terrecht voor deskundige zadel- makers, reperateurs en verkoop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Laat uw zadel en de ligging daarvan regelmatig 

controleren"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips voor lang plezier van zadel en dier:

 

Vulling van een nieuw zadel of een zadel dat een volledig nieuwe vulling heeft gekregen (reflocken), zal zich gaan settelen naarmate deze wordt gebruikt. U doet er verstandig aan uw zadel na 20 uur intensief rijden of maximaal 12 weken opnieuw te laten bekijken. De balans van het zadel kan zijn veranderd.

 

Om problemen te voorkomen kunt u uw zadel minimaal 1x per jaar laten controleren.

Bij een jong paard of een paard waarbij verwacht wordt dat het in omvang zal veranderen, is het wenselijk om dit 2-3 keer per jaar te laten doen.

 

Het is aan te raden na ongeveer 2-3 jaar de vulling geheel te vervangen door nieuwe. Zo wordt voorkomen dat de kussens hard en bobbelig worden en blijft het comfortabel voor het paard.

 

Voorkomen is beter en sneller dan genezen.

 

 

 

 

e. barbara@totalfitdierfysio.nl

t. +31 6 400 98 166